| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mke
|
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 7:14 pm Temat postu: Kryzys a inwestycje w zlote lub inne monety w USA |
|
|
| Witam Was, aktualnie znajduje sie w Stanach i oczywiscie obserwuje troche sytuacje na rynku finansowym i mozna zauwazyc ze posiadacze dolarow nie maja powodow do radosci. Zalozmy ze mialbym 5 tys dolarow i chcialbym taka kwote rozsadnie zainwestowac w np w zloto, ktore jak to wyczytalem jest przeciwnie skorelowane z kursem dolara. Jako ze jestem troche zielony w temacie aukcje na e-bay raczej poki co nie dla mnie. Czy oplaca sie kupywac monety bezposrednio ze strony http://www.usmint.gov/ jesli tak to w jakie? Na co powinienem zwracac uwage. Co moglibyscie mi polecic? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bebes
|
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 9:13 pm Temat postu: |
|
|
US MINT wznowilo sprzedaz zlotych monet bulionowych.
Dobra lokata moze okazac sie zakup :
Presidential $1 Coin Proof Set-po $14.95
Annual Coin Silver Proof Set- po $44.95
Annual Coin Proof Set - po $ 26.95
Te zestawy wg mnie sa godne uwagi ze wzgledu , ze jest to pierwszy rok programu :$1 Presidenstal Coin- pierwszy rocznik zawsze jest w cenie.
Moze rolki Sacagawawea Dollar, bo od 2009 ma byc zmieniony rewers monety, dotychczasowy orzel ma byc zastapiony motywem upamietniajacym Indian Amerykanskich.
Polecam zakupic badz poczytac :
NUMISMATIC NEWS, COIN WORLD, COIN VALUES.
A na razie ta stronke:
http://www.numismaticnews.net/Default.aspx?tabid=1739&articleid=8368&articlemid=4642#4642Articles
i
http://www.numismaticnews.net/Default.aspx?tabid=1739&articleid=8349&articlemid=4642#4642Articles
Bedac w USA ,mozesz rozpatrzyc zakup monet po gradingu.W w/w czasopismach znajdziesz biezace ceny i mozesz je porownac z e-bay.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mke
|
Wysłany: Sro Paź 24, 2007 3:22 am Temat postu: dzieki |
|
|
| Dzieki za odp. ,sprawdzilem to, zalozylem konto, byc moze to kupie. Jaki czas trzba trzymac monety tego typu i ile sie z nich srednio "wyciska", po zalozmy roku? W co jeszcze ciekawego mozna zainwestowac np $1000? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bebes
|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 12:44 am Temat postu: |
|
|
Mysle , ze ciekawa inwestycja moga byc zlote monety z malzonkami prezydentow,szczegolnie te z tego roku w stanie DCAM 69 lub PR70, moze to juz troche kosztowac ale tegoroczne Pierwsze Damy moga sie okazac dobra inwestycja srednio i dlugoterminowa. Tych monet juz niestety w mennicy nie dostaniesz - program zostal wykupiony. Porozgladaj sie co oferuja dystrybutorzy i ebay.Tu juz musisz rozwazyc sam swoja decyzje.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mke
|
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 2:52 am Temat postu: grading |
|
|
Jeszcze raz dziekuje
Zatem chyba sie zdecyduje i kupie pare proponowanych zestawow i potraktuje to jako taka testowa forme lokaty. W miedzyczasie sprobuje sie czegos wiecej dowiedziec ogolnie o numizmatyce.
Zwrocilem uwage ze bardzo wazny jest "grading" najlepiej PCGS, jakie sa koszty takiej wyceny? O ile wzrasta wartosc monety po ocenie? Czy jest sens wysylania monet o ktorych wspomniales do oceny, jesli ktos nie traktuje tego czysto hobbystycznie? Jak "obslugiwac sie" z monetami w rolkach lub innych zestawach? (Pomijajac pewnie to ze nie nalezy ich dotykac paluchami). Na jaka jakosc monet mozna liczyc kupujac je bezposrednio z mennicy, czy standardowe posiadaja jakas norme? Dowiedzialem sie ze stan menniczy okresla sie mniej wiecej od MS60 do MS70, w takim razie co oznaczaja te skroty TJ3 P23 PD0 TJ2? Sorki za ten nawal lamerskich pytan  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bebes
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
mke
|
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 12:39 am Temat postu: |
|
|
Przeczytalem troszke wczesniej ten post , ale dzieki jeszcze raz za info. Czy znasz moze kilka ciekawych linkow dla takiego czlowieka jak ja, takie abecadlo na poczatek lub dzial FAQ o numizmatyce? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pies pankracy
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 1:34 pm Temat postu: |
|
|
| Z oferty USmint osobiscie polecam bulionowki platynowe. Lub to samo z e-bay w gradingu NGC i PCGS MS-70 lub PR-70 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Phenone

|
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 2:57 pm Temat postu: |
|
|
a Co z baskami Kanadyjskimi co myslicie o 15 $ albo 20 $ oplaca sie ? _________________ Pozdrawiam
http://www.pajacyk.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pies pankracy
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze polecam te zestawy srebrne, jak Bebes powyzej:
Annual Coin Silver Proof Set- po $44.95
Przy slabym dolarze bardzo sie oplaca |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jan czyzewski
|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 5:52 am Temat postu: |
|
|
| Phenone napisał: |
| a Co z baskami Kanadyjskimi co myslicie o 15 $ albo 20 $ oplaca sie ? |
Jak juz mowa o Kanadzie to wlasnie wybito kilogramowa (1000 g.) monete zlota (99.99%) o nakladzie 50 szt. Mennica chce za nia $54.000 (dolarow kanadyjskich) czyli ok 146000 PLN. Co sadzicie o takiej inwestycji? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jan czyzewski
|
Wysłany: Sob Lip 04, 2009 9:50 pm Temat postu: |
|
|
| Jan czyzewski napisał: |
| t;][Jak juz mowa o Kanadzie to wlasnie wybito kilogramowa (1000 g.) monete zlota (99.99%) o nakladzie 50 szt. Mennica chce za nia $54.000 (dolarow kanadyjskich) czyli ok 146000 PLN. Co sadzicie o takiej inwestycji? |
Dodam tu jeszcze jedna monete kolekcjinerska bita wylacznie na zamowienie przez Krolewska Kanadyjska Mennice. Jest to 100 kg zlota o czystosci 99.999. Sprzedano piec takich monet.
Kupujac taka monete za ok 2.5 do 3 milionow dolarow mozesz byc pewny, ze zwykly zlodziejaszek ci jej nie ukradnie. Po prostu nie bedzie w stanie jej podniesc, chociaz ma ona tylko wymiary: srednica 50 cm i grubosc 3 cm. Ponizej komentarz z Wikipedii na ten temat:
On May 3, 2007, the Royal Canadian Mint unveiled a Gold Maple Leaf coin with a face value of One Million Dollars,[1] though the gold content was worth over $2 million at the time. It measures 50 cm in diameter by 3 cm thick and weighs 100 kilograms, with a purity of 99.999%. The artist is Stanley Witten. The coin is mainly a promotional product to give the mint a higher international profile.[1] The 100-kilogram coin was conceived as a one-off showpiece to promote the mint's new line of 99.999 per cent pure one ounce Gold Maple Leaf bullion coins[1] but after several interested buyers came forward the mint announced it would manufacture them as ordered and sell them for between $2.5 million and $3 million. As of May 3 2007 there were five confirmed orders.[2] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Młody
|
Wysłany: Sob Lip 04, 2009 11:32 pm Temat postu: |
|
|
dwójka zdrowych ludzi bez problemu z taką monetą zwieje. I nie wydaje mi się, by na tym forum był ktoś, kto chce zainwestować w złoto 2-3 miliony $...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jan czyzewski
|
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 8:11 am Temat postu: |
|
|
| Młody napisał: |
| dwójka zdrowych ludzi bez problemu z taką monetą zwieje. |
Chcialbym to zobaczyc. Mieliby duze szanse, ze monetka zmiazdzylaby im palce swoim ciezarem. Swoja droga ciekawa scena dla filmu kryminalnego.
| Młody napisał: |
| I nie wydaje mi się, by na tym forum był ktoś, kto chce zainwestować w złoto 2-3 miliony $... ;) |
To nigdy nic nie wiadomo. Zloto moze byc np. dobra inwestycja na ukrycie dochodow z szarej strefy. Obilo mi sie o uszy, ze sa poszukiwane i cenione przez niektorych kolekcjonerow monety bulionowe ze starych rocznikow. Ale to juz osobny temat |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Młody
|
Wysłany: Nie Lip 05, 2009 5:59 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Chcialbym to zobaczyc. Mieliby duze szanse, ze monetka zmiazdzylaby im palce swoim ciezarem. Swoja droga ciekawa scena dla filmu kryminalnego.
|
nie mieliby, oj nie. Na moim balkonie lezy płyta z prasowanego alabastru czy czegoś podobnego o wadze ok. 65 kg. Ja nie miałem problemu z jej niesieniem przez mieszkanie (tylko trochę nieporęczna), naście lat temu moja mama też nie dostała przepukliny przy jej wwlekiwaniu na piętro z półpiętra, więc taki 100 kilowy krążek nie oparłby się dwóm zdrowym facetom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|